Ανακαλύψτε τη λίμνη Ladoga, την πιο αγνή λίμνη στη Γη

By | 5 Φεβρουαρίου, 2024

Ανακαλύψτε τη λίμνη Ladoga, την πιο αγνή λίμνη στη Γη

Βρίσκεται περίπου 30 μίλια ανατολικά της Αγίας Πετρούπολης , η λίμνη Ladoga είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Ευρώπης, όπου βρίσκονται 660 νησιά. Πλαισιώνεται από πυκνά δάση και χαρακτηρίζεται από βραχώδεις κολπίσκους, αυτό το τεράστιο όγκο νερού προσφέρει μια σειρά από υπαίθριες ευκαιρίες, από κολύμπι μέχρι αναρρίχηση, καθώς και ένα δίκαιο μερίδιο ιστορικών και πολιτιστικών αξιοθέατων.

Τα νερά των 30 περίπου ποταμών που εκβάλλουν στη λίμνη Λάντογκα απαλλάσσονται από μέταλλα και ακαθαρσίες καθώς παγώνουν τους χειμερινούς μήνες. Ρέουν νότια κατά μήκος του γρανιτένιου βράχου, που τους εμποδίζει να κορεστούν με άλατα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καθαρό νερό λίμνης – τόσο καθαρό που λέγεται ότι είναι από τα πιο καθαρά στη Γη, τρεις φορές πιο μαλακό από αυτό οποιασδήποτε άλλης λίμνης στην Ευρώπη και έξι φορές πιο απαλό από το πόσιμο νερό.

Από τη λίμνη Ladoga, το νερό κατευθύνεται προς την Αγία Πετρούπολη, ρέοντας μέσα από αρχαία ρωσικά δάση που είναι πλούσια σε κάρβουνο, έναν πορώδες βράχο που λειτουργεί περαιτέρω ως φίλτρο. Η λίμνη Ladoga χρησιμεύει ως πηγή πόσιμου νερού για την πόλη. Η διάσημη μάρκα βότκας Russian Standard τη χρησιμοποιεί ακόμη και για να δημιουργήσει την αγαπημένη τροφή του έθνους (η λέξη βότκα είναι υποκοριστικό του ρωσικού «voda», που σημαίνει νερό). Οι επιστήμονες της εταιρείας για τη βότκα φτάνουν στο σημείο να περιγράψουν το νερό της λίμνης ως «ζωντανό».

Το βάναυσο παρελθόν της λίμνης

Ενώ οι επιστήμονες της ρωσικής βότκας συνδέουν τη λίμνη με το πολυαγαπημένο αλκοολούχο πνεύμα της Ρωσίας, η λίμνη Λάντογκα δημιουργεί ουσιαστικά διαφορετικές εικόνες στους ιστορικούς. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η λίμνη χρησίμευσε ως ζωτικής σημασίας οδός ανεφοδιασμού κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια των βίαιων χειμώνων του 1941 και του 1942, τα παγωμένα νερά της συνέδεαν την πολιορκημένη πόλη με ένα μικρό τμήμα ρωσικής γης 100 μίλια μακριά. Συνοδεία φορτηγών έφεραν πετρέλαιο, σιτηρά και καύσιμα στους παγιδευμένους κατοίκους της πόλης.

Μια τροχιά ατμομηχανής τοποθετήθηκε στον πάγο για να φέρει συνεχείς προμήθειες φαρμάκων και τροφίμων, ενώ βγάζει ευάλωτα παιδιά, ασθενείς και τραυματίες από την πόλη. Αυτή η σωτήρια διαδρομή στα παγωμένα νερά της λίμνης έγινε γνωστή ως Δρόμος της Ζωής.

Σήμερα, είναι δυνατό να εντοπιστεί μέρος της περίφημης διαδρομής από την Αγία Πετρούπολη στη λίμνη. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν αναμνηστικές πλάκες και μνημεία που χρησιμεύουν ως οδυνηρές υπενθυμίσεις μιας από τις πιο βάναυσες στρατιωτικές εκστρατείες του πολέμου. Μερικά μνημεία είναι αφιερωμένα σε παιδιά που χάθηκαν από την πείνα, άλλα σε πιλότους και αντιαεροπορικούς πυροβολητές που υπερασπίστηκαν το δρόμο και θυσίασαν τη ζωή τους για να παραδώσουν προμήθειες στην πόλη.

Στην ανατολική όχθη της λίμνης Λάντογκα βρίσκεται το Μουσείο Ο Δρόμος της Ζωής, το οποίο παρέχει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τον επισφαλή δρόμο από πάγο που έγινε η σανίδα σωτηρίας του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκτίθενται πλοία του πολεμικού ναυτικού που υπερασπίστηκαν τη λίμνη, αεροπλάνα μεταφοράς, όπλα πυροβολικού και εξοπλισμός πλοίων, μαζί με ένα μοναδικό παράδειγμα κυνηγού υποβρυχίου MO-4.

Θαύματα της φύσης

Πέρα από την ιστορία, η λίμνη Ladoga είναι ένα θαύμα σκανδιναβικής ομορφιάς, που χαρακτηρίζεται από πυκνά δάση και βραχώδεις ακτές που μπορείτε να εξερευνήσετε με βάρκα ή με τα πόδια. Η λίμνη διαθέτει ένα απίστευτα ποικιλόμορφο οικοσύστημα, με σχεδόν 500 είδη ψαριών να περιφέρονται στα νερά της, όπως κυπρίνος, τσιπούρα, πέρκα και ο απειλούμενος με εξαφάνιση οξύρρυγχος του Ατλαντικού, του οποίου τα αυγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαβιαριού υψηλής ποιότητας.

Το νότιο τμήμα της λίμνης είναι το καταλληλότερο για μπάνιο και περπάτημα, ενώ το βόρειο τμήμα είναι πιο άγριο, με απομονωμένους βραχώδεις κολπίσκους και πυκνές δασώδεις εκτάσεις από κωνοφόρα δέντρα που φιλοξενούν καφέ αρκούδες, άλκες και λύγκα. Το βόρειο τμήμα χαρακτηρίζεται από ένα αρχιπέλαγος με περίπου 50 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Valaam, όπου βρίσκεται το μοναστήρι Valaam του 14ου αιώνα .

Με τη φυσική του ομορφιά, το Valaam έχει εδώ και καιρό χρησιμεύσει ως πνευματικό καταφύγιο για ορθόδοξους πιστούς, προσελκύοντας πολλούς θρησκευτικούς προσκυνητές και μετρώντας πολλές επιφανείς φιγούρες ως παλιούς επισκέπτες, όπως ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’, ο συνθέτης Pyotr Tchaikovsky και ο χημικός Dmitri Mendeleev. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το μοναστήρι και η περιουσία του νησιού επιστράφηκαν στην Εκκλησία. Δυστυχώς, πολλοί κοσμικοί μακροχρόνιοι νησιώτες αντιμετώπισαν πρόσφατα έξωση από τις θρησκευτικές αρχές καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποκαταστήσει όλη τη θρησκευτική περιουσία στην Εκκλησία.

Οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν το μαρμάρινο φαράγγι Ruskeala της βόρειας λίμνης Ladoga, το οποίο για χρόνια παρείχε πέτρα για την κατασκευή μερικών από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Ρωσίας. Το φαράγγι άνοιξε από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη στα τέλη του 18ου αιώνα, το μάρμαρο για να κοσμήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια της Αγίας Πετρούπολης, συμπεριλαμβανομένων των περβάζων του Ερμιτάζ, της πρόσοψης του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ και των ορόφων του καθεδρικού ναού του Καζάν, μαζί με αίθουσες μερικών από τους πιο πλούσιους σταθμούς του μετρό της πόλης. Δεν χρησιμοποιείται πλέον, το λατομείο μαρμάρου και γρανίτη είναι σήμερα γεμάτο με σμαραγδένια νερά, πλαισιωμένο από λευκό κάθετο βράχο με μοκέτα με λαμπερή πράσινη βλάστηση. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην περίμετρο του φαραγγιού κατά μήκος ενός μονοπατιού με πλατφόρμες θέασης και μπορούν να νοικιαστούν βάρκες για να εξερευνήσουν τα ανοίγματα των σπηλιών και των υπόγειων τούνελ.

Ένας πασπαλισμός πολιτισμού

Το σημείο εκκίνησης για το Marble Canyon είναι η Sortavala, μια μικρή πόλη που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Φιλοξενεί το Μουσείο Kronid Gogolev, το οποίο παρουσιάζει υπέροχους ξυλόγλυπτους πίνακες που απεικονίζουν τη ζωή του χωριού στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας (Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπόρις Γέλτσιν λέγεται ότι συγκαταλέγουν τα έργα του Γκόγκολεφ στις ιδιωτικές συλλογές τους). Η περίπλοκη λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή, με γλυπτά ανάγλυφα της φύσης και εξαίσιες σκηνές που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των αγροτών, λαξευμένες σε αληθινούς πίνακες με ξύλινα πλαίσια.

Γεμισμένη με φυσική ομορφιά και πασπαλισμένη με πολιτιστικά αξιοθέατα, η λίμνη Ladoga είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάρετε μια αίσθηση του βορρά της Ρωσίας, καθώς η γειτνίασή της με την Αγία Πετρούπολη την καθιστά ιδανική για μια σύντομη απόδραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *