Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την επαρχία Γιουνάν της Κίνας

By | 5 Φεβρουαρίου, 2024

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την επαρχία Γιουνάν της Κίνας

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Κίνα από το Σινικό Τείχος, την Απαγορευμένη Πόλη και τον Στρατό από τερακότα. Ένα από τα αγαπημένα μας μέρη για εξερεύνηση είναι η επαρχία Γιουνάν στα νοτιοδυτικά της χώρας, η οποία ποικίλλει σε τοπίο από τροπικά πεδινά έως χιόνια Ιμαλαΐων. Με πανύψηλα φαράγγια, αιθέριους σχηματισμούς βράχων και πόλεις που φαίνονται χαμένες στο χρόνο, υπάρχουν πολλά για να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία – γι’ αυτό το συμπεριλάβαμε στον Rough Guide για το 2019 . Εδώ είναι η πρώτη δεκάδα που πρέπει να δείτε στο Yunnan:

1. Tiger Leaping Gorge

Το Tiger Leaping Gorge, που πήρε το όνομά του από μια περιπετειώδη τίγρη που λέγεται ότι πήδηξε το κενό των 25 μέτρων στο φαράγγι για να ξεφύγει από έναν κυνηγό, είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια ποταμών στον κόσμο. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό – τα χιονισμένα βουνά υψώνονται 3.790 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ψηλά πάνω από τον ορμητικό ποταμό Jinsha, παραπόταμο του Yangtze. Η πεζοπορία κατά μήκος του φαραγγιού είναι δημοφιλής, με ξενώνες κατά μήκος της διαδρομής που αποτελούν καλή πηγή εισοδήματος για τους Ναξιώτες που συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους εδώ.

2. Πόλη Λιτζιάνγκ

Φωτισμένη τη νύχτα από κόκκινα φανάρια που αντανακλούν τις πολλές υδάτινες οδούς της, η Παλιά Πόλη της Λιτζιάνγκ, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, είναι μια καρτ ποστάλ με εικόνα της Κίνας που ζωντανεύει. Πλακόστρωτα δρομάκια, ξύλινες γέφυρες, σπίτια με χειροποίητα πλακάκια και ξεπερασμένα δέντρα προσθέτουν στην αρχαία αίσθηση του τόπου. Η πόλη είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Κινέζους τουρίστες και τα μπαρ και τα εστιατόρια γεμίζουν με δραστηριότητα. Σίγουρα, είναι μια τουριστική παγίδα, αλλά μια ζωντανή με μερικές υπέροχες ήσυχες γωνιές για να ξεφύγετε από τα πλήθη.

3. Τοπική κουζίνα

Κάθε περιοχή της Κίνας έχει τη δική της κουζίνα και το γιουννέζικο φαγητό τείνει να είναι πιο πικάντικο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Το μπάρμπεκιου είναι δημοφιλές, με βοδινό, αρνί ή ψάρι σουβλιστό, ψητό και σερβίρεται με σάλτσες πλούσιες σε βότανα. Το τηγανητό τυρί και τα τηγανητά έντομα, όπως οι μεταξοσκώληκες και οι ράβδοι μπαμπού, είναι πιο ασυνήθιστες τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι αργομαγειρεμένες σούπες με βοδινό, κοτόπουλο ή χοιρινό, ή και τα τρία, είναι επίσης δημοφιλείς και τα άγρια ​​μανιτάρια Γιουνάν είναι περιζήτητα.

4. Πόλη Shangri-La

Η πρώην πόλη Zhongdian μετονομάστηκε σε Shangri-La το 2001 για να προωθήσει τον τουρισμό σε σχέση με το μυθιστόρημα του 1933 Lost Horizon – όπου ο εγκλωβισμένος πιλότος Hugh Conway βρίσκει μια κρυμμένη ουτοπία ψηλά στα βουνά του Θιβέτ. Το νέο Shangri-La βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ στα 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάτε για να γνωρίσετε τον θιβετιανό πολιτισμό, ο οποίος εξακολουθεί να κυριαρχεί εδώ. Επισκεφτείτε το γραφικό Θιβετιανό μοναστήρι Songzanlin, γυρίστε έναν τροχό προσευχής ή αγοράστε ένα πουλόβερ από μαλλί γιακ. Μεγάλο μέρος του Shangri-La δεν είναι τόσο αυθεντικό όσο φαίνεται, αλλά βγείτε στην ύπαιθρο, πεζοπορία ή με άλογο, και θα βρείτε έναν τρόπο ζωής που θα είναι ακόμα αυθεντικός.

5. Νομός Xishuangbanna

Το σπίτι των ανθρώπων Dai, των οποίων η γλώσσα, τα κοστούμια, ο πολιτισμός και το φαγητό συνδέονται με τους απογόνους τους στην Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και το Λάος, ο νομός Xishuangbanna έχει μια τροπική αίσθηση. Στην πρωτεύουσα Jinghong, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν ήπιες ακόμη και το χειμώνα και οι φοίνικες πύργοι πάνω από βουδιστικά ιερά και τροπικούς κήπους. Είναι ένα ενδιαφέρον μέρος για να μάθετε περισσότερα για την κουλτούρα Dai και να δοκιμάσετε –ή να αγοράσετε– τσάι Yunnan σε ένα από τα πολλά φωτογενή παλιά καταστήματα.

6. Τσάι Γιουνάν

Το τσάι Γιουνάν – η σωστή ονομασία pu’er tea – έχει τη φήμη του καλύτερου τσαγιού στον κόσμο. Κάποτε εκτιμήθηκε τόσο πολύ που ανταλλάσσονταν με θιβετιανά πολεμικά άλογα κατά μήκος του ιλιγγιώδους Δρόμου με άλογα τσαγιού στα Ιμαλάια. Το ρόφημα παρασκευάζεται από φύλλα πράσινου τσαγιού που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπιεσμένα σε σχήματα γνωστά ως «κέικ τσαγιού» ​​που παλαιώνουν για αρκετούς μήνες πριν τα πιουν.

Το μαύρο και το πράσινο τσάι της επαρχίας είναι εξίσου ενδιαφέροντα, μερικές φορές συγκομίζονται από αρχαία δέντρα παρά από τους πιο γνωστούς θάμνους μονοκαλλιέργειας άλλων περιοχών. Ο πλούτος των βρύων, των λειχήνων και των επιφύτων στα δέντρα προσθέτουν στη γεύση του τελικού προϊόντος. Κανονίστε μια περιήγηση σε φυτεία για να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία και να πάρετε μια γεύση από το πολυπόθητο ζυμαρικό.

7. Πόλη Κουνμίνγκ

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην επαρχία Γιουνάν πετούν μέσω του αεροδρομίου στο Κουνμίνγκ, την πρωτεύουσα. Ήταν ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος στον Δρόμο του Μεταξιού για αιώνες, τον οποίο επισκέφτηκε ο Μάρκο Πόλο. Γνωστή ως η «Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης» για το ήπιο κλίμα της, είναι το μεγαλύτερο κέντρο καλλιέργειας λουλουδιών της Ασίας. Μια επίσκεψη σε μια αγορά λουλουδιών είναι απαραίτητη, όπως και οι χώροι World Horti-Expo. Κατευθυνθείτε στο Green Lake Park για ένα μέρος με κόσμο που παρακολουθεί τους ντόπιους να ασκούνται, να παίζουν μουσική ή απλώς να απολαμβάνουν το πάρκο.

8. Ταράτσες ρυζιού Yuanyang

Περίπου 350 χιλιόμετρα νότια του Κουνμίνγκ, οι πολύχρωμοι κυματισμοί των αναβαθμίδων του ρυζιού Γιουανγιάνγκ έχουν περιποιηθεί από τον λαό Χάνι για πάνω από 1.000 χρόνια. Για την καλύτερη θέα, ελάτε μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, μετά τη συγκομιδή, όταν οι βεράντες έχουν πλημμυρίσει και αντανακλούν το βραδινό ή το πρωινό φως. Αναγνωρίστηκε από την Unesco το 2013, το θέαμά τους μπορεί να είναι οικείο από αμέτρητες φωτογραφίες, αλλά παραμένει ένα εκπληκτικό θέαμα προσωπικά οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

9. Έδωσαν συναισθήματα

Το Dali βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Erhai και θα μπορούσατε να κάνετε χειρότερα από το να περπατήσετε, το ποδήλατο ή το σκάφος γύρω από τα καταγάλανα νερά του, που περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά. Το μονοπάτι πεζοπορίας Cloud Pass στα βουνά Cangshan, που υψώνονται στα 4.000 μέτρα, θα σας δώσει μια αξέχαστη επισκόπηση της λίμνης και της πόλης. Η Παλιά Πόλη του Νταλί ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα στέκι με χίπις και παραμένει έτσι, με καταστήματα vintage ρούχων και πολλούς μουσικούς.

10. Stone Forest, Shilin

Η επαρχία Yunnan έχει μια σειρά από φυσικά θαύματα, αλλά οι ασβεστολιθικοί βράχοι στο Shilin που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO κυριολεκτικά ξεχωρίζουν. Σαν ένας κινέζικος πίνακας που ζωντανεύει, μοιάζουν με μια σπηλιά με ξεκολλημένη την οροφή – πέτρινα δάχτυλα φτάνουν στον ουρανό. Λέγεται ότι μερικά μοιάζουν με ζώα ή ανθρώπους, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ο τεράστιος αριθμός των πανύψηλων βράχων που στέκονται σε σχηματισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *