Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Νορβηγία

By | 5 Φεβρουαρίου, 2024

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Νορβηγία

Με τα βουνά και τα βαθιά, γαλαζομαύρα φιόρδ της, η Νορβηγία παραμένει ένα φυλάκιο άγριας φύσης σε μια εξημερωμένη και πολυσύχναστη ήπειρο. Τα πάντα εδώ είναι σε μεγάλη κλίμακα με τη χώρα να υπερηφανεύεται για μερικά από τα πιο σκληρά και όμορφα τοπία της Ευρώπης και της θάλασσας. Διαβάστε τη σύνοψη με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νορβηγία.

1. Εξερευνήστε την ομορφιά του Geirangerfjord

Σκιασμένο από βουνά, το Geirangerfjord σε σχήμα S είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά όμορφα φιόρδ της Νορβηγίας. Οποιαδήποτε προσέγγιση στο Geiranger είναι θεαματική.

Η άφιξη με το πλοίο αποκαλύπτει το χωριό κρυμμένο σε μια κοιλότητα στο ανατολικό άκρο του φιόρδ, ενώ η προσέγγιση από τα βόρεια οδικώς περιλαμβάνει βροντές κατά μήκος μιας τρομερής σειράς μεταγωγών στο Ørnevegen («Δρόμος του Αετού») για μια πρώτη θέα του χωριού και το φιόρδ που αστράφτει στο βάθος.

2. Πηγαίνετε σε σαφάρι άγριας ζωής στο Σβάλμπαρντ

Από την παρατήρηση πολικών αρκούδων μέχρι την παρατήρηση πουλιών και τις βαριές διαδρομές, τα απέραντα, παγετώδη τοπία αυτού του πανέμορφου αρχιπελάγους της Αρκτικής προσφέρουν μια εντυπωσιακή γκάμα από σαφάρι άγριας ζωής, καθώς και μια ποικιλία από άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νορβηγία.

Οι ξεναγήσεις είναι μεγάλη επιχείρηση στο Σβάλμπαρντ και μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε, από πεζοπορία και snowmobiling έως καγιάκ. Ή δοκιμάστε εκδρομές με σπηλιές στον πάγο, έλκηθρο με σκύλους ή βάρκες. Για όσους επιθυμούν να δουν άγρια ​​ζωή, το Zodiac προσφέρει εκδρομές σαφάρι με σκάφος και snowmobile. Το πιο πολύτιμο θέαμα φυσικά είναι οι τοπικές πολικές αρκούδες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάθε είδους άλλη πανίδα της Αρκτικής.

Ή, δοκιμάστε να κάνετε ένα ταξίδι σε ένα από τα πρώην ανθρακωρυχεία. Οι περιηγήσεις σε παγετώνες – και σήραγγες παγετώνων – είναι επίσης δημοφιλείς.

3. Ρίξτε μια ματιά στα περίπλοκα γλυπτά στο Vigelandsparken

Πριν από το θάνατό του το 1943, ο Gustav Vigeland κατοικούσε στο αγαπημένο πάρκο του Όσλο με τα φανταστικά, φαντασμαγορικά γλυπτά του. Είναι ένα κυριολεκτικά φανταστικό παρασκεύασμα, μεσαιωνικού πνεύματος και πολυπλοκότητας, και εδώ ο Vigeland είχε την ευκαιρία να αφήσει τη φαντασία του να ξεσηκωθεί.

Από τις μνημειώδεις πύλες από σφυρήλατο σίδερο στο Kirkeveien, το κεντρικό μονοπάτι σας οδηγεί στην πεζογέφυρα πάνω από το ποτάμι και σε έναν κόσμο με χάλκινες φιγούρες συνοφρυωμένες, τσακωμένες και στραμμένες – η αγαπημένη των ντόπιων είναι το Sinnataggen (Το θυμωμένο παιδί). Πέρα από αυτό, το κεντρικό σιντριβάνι είναι ένα τεράστιο μπολ που αντιπροσωπεύει το βάρος της ζωής, που στηρίζεται από τεντωμένους, κουρελιασμένους χάλκινους Γολιάθ.

4. Κάντε μια βόλτα με το τρένο στο Flåmsbana

Μια βόλτα με τον σιδηρόδρομο Flåm από ψηλά στα βουνά μέχρι τα φιόρδ κάτω είναι ένα από τα πιο δραματικά ταξίδια με τρένο στον κόσμο και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νορβηγία.

Η μοναχική σιδηροδρομική διασταύρωση του Myrdal, μόλις σαράντα λεπτά περίπου με το τρένο από το Voss, είναι η αφετηρία μιας από τις πιο διάσημες σιδηροδρομικές γραμμές της Ευρώπης, της Flåmsbana, μια 20χλμ., 900 μέτρα που πέφτει από την κοιλάδα Flåmsdal προς το Flåm. Αυτή η πενήντα λεπτά διαδρομή με το τρένο δεν πρέπει να τη χάσετε, αν είναι δυνατόν, παρά τις ορδές των τουριστών – είναι μέρος της διαδρομής «Νορβηγία με λίγα λόγια».

5. Επίσκεψη στο Μπέργκεν – ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Νορβηγία

Η δεύτερη πόλη της Νορβηγίας είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό μέρος με πολλά ωραία παλιά κτίρια, υπέροχα εστιατόρια και κορυφαίες γκαλερί τέχνης. Το Μπέργκεν είναι μια από τις πιο ευχάριστες πόλεις της Νορβηγίας, με ένα εντυπωσιακό σκηνικό, ανάμεσα σε επτά λόφους και προφυλαγμένο στα βόρεια, νότια και δυτικά από μια σειρά από νησιά.

Υπάρχουν πολλά να δείτε και στην πόλη, από στιβαρά παλιά πέτρινα κτίρια και βεράντες από μικροσκοπικά ξύλινα σπίτια μέχρι μια πραγματική σχεδία από μουσεία και γκαλερί τέχνης, ενώ λίγο έξω από τα όρια της πόλης βρίσκονται το σπίτι του Edvard Grieg, το Troldhaugen, καθώς και το γοητευτικό υπαίθριο Μουσείο Gamle Bergen (Παλιό Μπέργκεν).

6. Εκπλαγείτε από την περίπλοκη αρχιτεκτονική στο Ålesund

Βγαίνοντας στον ωκεανό, το μαγευτικό Ålesund μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα υπέροχο παραθαλάσσιο περιβάλλον και μια διμοιρία από όμορφα κτίρια αρ νουβό. Το λιμάνι του Ålesund για ψάρεμα και πορθμεία είναι άμεσα – και διακριτικά – διαφορετικό από κάθε άλλη νορβηγική πόλη. Ούτε παλιά σπίτια από επιφάνειες, ούτε λειτουργικό σκυρόδεμα και γυαλί δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στο παλιό κέντρο.

Αντίθετα, υπάρχει ένα περήφανο συγκρότημα από πέτρες και τούβλα, τριώροφα κτίρια, των οποίων οι βαμμένες σε παστέλ προσόψεις είναι πλούσια διακοσμημένες και ολοκληρώνονται από ένα δάσος από πύργους και πυργίσκους. Νεοκλασικές και ψευδογοτθικές προσόψεις, διακοσμητικά λουλούδια, ακόμη και ένας ή δύο φαραώ, ολόκληρο το σύνολο περιφέρεται γύρω από τα πολλά λιμάνια της πόλης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Andenes αισθάνονται μάλλον σαν το τέλος του κόσμου, αλλά τα συνδυασμένα αποτελέσματα του Gulf Stream και η εγγύτητα της υφαλοκρηπίδας Eggakanten κάνουν τα νερά των Andenes ιδιαίτερα πλούσια σε άγρια ​​ζωή – αρκετά για να γεννήσουν μια μικρή τουριστική βιομηχανία που βασίζεται σε φάλαινες – σαφάρι παρακολούθησης και άγριας ζωής.

8. Επισκεφθείτε τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό Nidaros στο Τρόντχαϊμ

Το περίφημο γοτθικό και νεογοτθικό domkirke (καθεδρικός ναός) του Τρόντχαϊμ είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κτήριο στη Σκανδιναβία – και ένα από τα καλύτερα θρησκευτικά κτίρια της Βόρειας Ευρώπης. Αν και αυτή η πόλη συχνά παραβλέπεται από τους ταξιδιώτες, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για πολλά αξιοθέατα , με το Domkirke Nidaros να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Ένδοξα ανακαινισμένος μετά από πολλές πυρκαγιές και τις ανατροπές της Μεταρρύθμισης, ο καθεδρικός ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον St Olav, παραμένει το επίκεντρο κάθε επίσκεψης στο Τρόντχαϊμ και εξερευνάται καλύτερα νωρίς το πρωί, όταν είναι αρκετά απαλλαγμένο από τουριστικές ομάδες. Το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα και μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο του καθεδρικού ναού για μια πανοραμική θέα στην πόλη και τα περίχωρά της.

9. Εξερευνήστε τον παγετώνα Jostedalsbreen

Κάντε μια πεζοπορία με οδηγό σε αυτό το πανίσχυρο οροπέδιο πάγου καθώς τρίζει και στενάζει, γλιστράει και γλιστράει στα βουνά πίσω από το Nordfjord. Ψηλά στα βουνά, που δεσπόζει σε ολόκληρο το εσωτερικό Nordfj ord, κρύβεται ο παγετώνας Jostedalsbreen, ένα εκτεταμένο οροπέδιο πάγου που τρίζει, γκρινιάζει και γκρινιάζει προς το Sognefj ord και τα βουνά Jotunheimen.

Οι μυριάδες βραχίονες του παγετώνα –ή οζίδια– σπρώχνονται προς τις κοντινές κοιλάδες, τα σωματίδια αργίλου του λιωμένου νερού του δίνουν στα τοπικά ποτάμια και λίμνες το χαρακτηριστικό ανοιχτό πράσινο χρώμα τους. Το να βλέπεις τον πάγο που φωλιάζει ανάμεσα σε κορυφές και κορυφογραμμές μπορεί να είναι εκνευριστικό – το συντριπτικό συναίσθημα είναι ότι κατά κάποιο τρόπο δεν θα έπρεπε πραγματικά να είναι εκεί.

10. Ρίξτε μια ματιά σε μεσαιωνικά ξυλόγλυπτα στην εκκλησία Urnes

Ίσως η ωραιότερη από τις ξυλόγλυπτες εκκλησίες της Νορβηγίας, το Urnes διακρίνεται για την ξέφρενη πολυπλοκότητα της ξυλογλυπτικής του. Σε μια υπέροχη τοποθεσία απέναντι από το Lustrafjord από το Solvorn, με τον οικισμό Ornes κάτω και τα βουνά σε απόσταση, η Urnes Stave Church είναι η παλαιότερη και πιο διάσημη του τύπου της στη Νορβηγία.

Τμήματα του κτηρίου χρονολογούνται από τον δωδέκατο αιώνα και το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι τα υπέροχα μεσαιωνικά γλυπτά του. Εξωτερικά, ενσωματωμένα στον βόρειο τοίχο, υπάρχουν πολλά εξαίσια πάνελ θυρών, ζωντανά με ένα στροβιλιζόμενο φιλιγκράν από παράξενα θηρία και λεπτή βλάστηση.

11. Νιώστε το πνεύμα των Βίκινγκ δίπλα στο μακρόπλοιο Oseberg

Από τα ελάχιστα μακρόπλοια των Βίκινγκς που έχουν διασωθεί, το Oseberg είναι το καλύτερα διατηρημένο – και ανακαλύφθηκε με έναν πλούσιο θησαυρό από ταφικά αντικείμενα. Η διακοσμητική τέχνη των Βίκινγκς ήταν επίσης πανσκανδιναβική, με το πιο διακεκριμένο έργο να είναι τα περίτεχνα και συχνά γκροτέσκα μοτίβα ζώων που κοσμούσαν τα μακρόπλοια, τα έλκηθρα, τα κτίρια και τα έπιπλά τους.

Το μακρόπλοιο Oseberg πιστεύεται ότι είναι το ταφικό μακρόπλοιο της Åse, συζύγου του βασιλιά Yngling των αρχών του ένατου αιώνα, Gudrød του Κυνηγού. Ήταν επίσης η μητέρα του Halfdan the Black, του οποίου το σώμα είχε μια πολύ διαφορετική μοίρα από το δικό της – κόπηκε και τα κομμάτια θάφτηκαν σε όλο το βασίλειό του για να εξασφαλίσουν τη γονιμότητα της γης.

12. Ζήστε το Βόρειο Σέλας

Ταυτόχρονα, τρομακτικά ανησυχητικό και μαγευτικά όμορφο, ο σέλας τρεμοπαίζει στο χειμερινό στερέωμα της βόρειας Νορβηγίας σε ακανόνιστα και απρόβλεπτα διαστήματα. Η εμπειρία του Βόρειου Σέλας, ή του βόρειου σέλας, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Νορβηγία, καθώς η χώρα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολικής περιοχής όπου τα φώτα είναι πιο ορατά.

Το Βόρειο Σέλας είναι συνήθως ορατό στη Νορβηγία από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, όταν οι νύχτες είναι μεγάλες και ο ουρανός είναι καθαρός. Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τα φώτα είναι όταν η ηλιακή δραστηριότητα είναι στο υψηλότερο επίπεδο, που είναι συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *