Meknes: η μαροκινή πόλη που δεν έχετε ακούσει ποτέ αλλά πρέπει να επισκεφτείτε 

By | 24 Ιανουαρίου, 2024

Meknes: η μαροκινή πόλη που δεν έχετε ακούσει ποτέ αλλά πρέπει να επισκεφτείτε 

Με τον τίτλο της Αυτοκρατορικής Πόλης και μια αρχαία μεδίνα με σφραγίδα της UNESCO, η Μεκνές μπορεί να συναγωνιστεί το Μαρακές , το Ραμπάτ και τη Φεζ , ωστόσο αγωνίζεται να προσελκύσει τους ίδιους πιστούς ακόλουθους των ταξιδιωτών. Αλλά αυτή η γραφική πόλη στην κορυφή του λόφου έχει πολλά να προσφέρει στον περίεργο επισκέπτη, από περίπλοκες πύλες μέχρι υπέροχα μουσεία και μαυσωλεία.

Το Meknes αποτελείται από το παλιό (medina) και το νέο ( ville nouvelle ). δύο ξεχωριστά κέντρα σε απόσταση μικρότερη από τρία μίλια μεταξύ τους, αλλά αξιοποιούν αρκετά διαφορετικά vibes. Η μεδίνα φιλοξενεί τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης και την περιζήτητη ρομαντική γεύση, ενώ στο ville nouvelle θα βρείτε μεγάλα σπίτια, μοντέρνα αυτοκίνητα και επώνυμα σε πακέτο.

Προσαρμοσμένα ταξιδιωτικά δρομολόγια για το Μαρόκο, δημιουργημένα από τοπικούς ειδικούς

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία της Μεδίνα;

Στη Μεδίνα θα βρείτε τα πάντα, από εξειδικευμένα παζάρια που πωλούν χειροτεχνίες και κομμάτια υφασμάτων, μέχρι άψογα γυμναστήρια, αναμνηστικά και χαλιά. Στην καρδιά του βρίσκεται το Μεγάλο Τζαμί του 12ου αιώνα (αν και αυτό είναι κλειστό για μη μουσουλμάνους), ενώ τα τεϊοποτεία σε μυστικές αυλές, τα περίτεχνα ριάντ και ο περίεργος εργατικός γάιδαρος προσθέτουν στην ατμόσφαιρα.

Κοιτάξτε ψηλά για να δείτε τμήματα στέγης που έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα με σκαλιστά ξύλινα πάνελ κέδρου, προσφέροντας σκιά κατά μήκος ορισμένων από τα καλυμμένα σοκάκια.

Αν έχετε διάθεση για περισσότερα ψώνια, κατευθυνθείτε προς την αγορά που βρίσκεται ανάμεσα στη μεδίνα και την παλιά Mellah (η παλιά εβραϊκή συνοικία, αξίζει μια ματιά για τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της). Ζουμερά πορτοκάλια, καροτσάκια με κόκκινα τσίλι, αποξηραμένα σιτηρά και επισφαλώς στοιβαγμένα μπολ με ελιές κάθονται δίπλα σε καθημερινά αντικείμενα, όπως παιδικά παιχνίδια, συσκευές κουζίνας και σωρούς από εσώρουχα.

Ακούγεται συναρπαστικό, από πού να ξεκινήσω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εξερευνούν τη μεδίνα από την Place el-Hedim – σκεφτείτε μια μικρότερης κλίμακας Jemaa el Fna στο Μαρακές και έχετε την ιδέα. Πάρτε ένα τσάι μέντας και παρακολουθήστε τον κόσμο να περνάει στο soundtrack της μαροκινής ποπ μουσικής που ακούγεται από ανταγωνιστές πωλητές και, στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς τη Μεδίνα μέσω της εισόδου δίπλα στο Μουσείο Dar Jamai.

Ποια είναι τα άλλα κύρια αξιοθέατα;

Το Bab el-Mansour έχει μεγάλη επιτυχία στους επισκέπτες και για καλό λόγο. Ολοκληρώθηκε το 1732, η πύλη είναι εντυπωσιακή όχι μόνο για το μέγεθός της, αλλά και για τα αυθεντικά πράσινα και λευκά πλακάκια Zellij , μαρμάρινες στήλες και επιγραφές από το Κοράνι κατά μήκος της κορυφής.

Το μουσείο Dar Jamai αξίζει την είσοδο των λίγων ντιρχάμ μόνο για τους εσωτερικούς χώρους. Αυτό που ήταν κάποτε ένα παλάτι που χτίστηκε στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, τώρα εμφανίζει όχι μόνο εκθαμβωτικά δωμάτια και πόρτες, αλλά και παραδοσιακές χειροτεχνίες, όπως κεραμικά, κοσμήματα, κοστούμια και ορειχάλκινα έργα. Η εκλεκτική συλλογή είναι διάστικτη γύρω από το κτίριο. απλά μην χάσετε την απίστευτη εργασία με πλακάκια (όχι ότι θα μπορούσατε) ή τη διακοσμημένη οροφή με θόλο στον πρώτο όροφο.

Αλλού, θα βρείτε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης, το Μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ – ο περίτεχνος τάφος του ανθρώπου που έδωσε στη Μεκνές την αυτοκρατορική της ιδιότητα. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό σε μη μουσουλμάνους (κυρίες, πάρτε μια μαντίλα) που θέλουν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική, αν και οι μη μουσουλμάνοι δεν μπορούν να πλησιάσουν απευθείας τον τάφο και είναι πολύ απασχολημένος, οπότε πηγαίνετε νωρίς.

Το Heri es-Souani και το Agdal Basin, που βρίσκονται και τα δύο περίπου ένα μίλι νοτιοανατολικά της Medina, κάνουν μια εξαιρετική διπλή πράξη.

Το Heri es-Souani – ή οι Βασιλικοί Σιτοβολώνες – σχεδιάστηκε για να αποθηκεύει όχι μόνο υπερβολικές ποσότητες σιτηρών αλλά και να σταθεροποιεί 12.000 άλογα τη φορά. Αν και ένας σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης τον δέκατο όγδοο αιώνα, είναι ακόμα δυνατό να πάρουμε μια ιδέα για την τεράστια κλίμακα αυτού του τόπου, που ήταν ένα κατόρθωμα της μηχανικής για τον Moulay Ismail.

Μόλις εντυπωσιαστείτε κατάλληλα από τους σιταποθήκες, κατευθυνθείτε προς τη λεκάνη Agdal, μια μεγάλη λίμνη με λιμνοθάλασσα, εν μέρει με τα υπολείμματα των τοίχων.

Υπάρχουν καλές ημερήσιες εκδρομές;

Κανένας οδηγός για τις Μεκνές δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς ένα νεύμα στην τοποθεσία της UNESCO στο Volubilis – τα ερείπια μιας ρωμαϊκής πόλης που χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα π.Χ., όχι περισσότερο από 40 λεπτά οδικώς από τη Μεκνές. Η πόλη σηματοδότησε το δυτικό άκρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αναμφίβολα θα ένιωθε σαν την άκρη του κόσμου. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, κάντε ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στα κτίρια, εντοπίστε ελαιοτριβεία και κυνηγήστε τα λεπτομερή ψηφιδωτά, τα οποία παραμένουν ανοιχτά σε στοιχεία αλλά καθαρά σαν μέρα.

Ένα ταξίδι στο Volubilis συνήθως συνδυάζεται με μια στάση στη γραφική κατάλευκη πόλη Moulay Idriss , όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του ομώνυμου Άραβα ηγεμόνα και υπέροχη θέα στην κοιλάδα και τη γύρω ύπαιθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *